La ‘grande’ Itàlia

 

Els grecs batejaren Itàlia com Enotria (‘Terra de Vins’). Conèixer la gran diversitat dels seus vins és, alhora, un desafiament i un plaer per a l’afeccionat.  És el primer productor de raïm del món, el segon productor de vi  i el país que ofereix un ventall més ample de tipus i marques. Perquè en cada parcel·la i cada finca es conrea raïm per fer vi. I cada regió és fidel a les seves tradicions vitícoles i tendeix a promoure les seves pròpies denominacions. Com a resultat hi ha més de tres-centes zones vitícoles oficials i uns dos milions de productors.

Classifica els vins en quatre categories, de forma piramidal que són:
Vins di tavola (vins de taula)
IGT: Indicació Geogràfica Típica, l’equivalent als nostres vins de la terra o als Vins de Pays francesos.
DOC: Denominació d’Origen Controlada
DOCG: Denominació d’Origen Controlada i Garantida

Mapa de zones vinicoles d'Itàlia
Mapa de les zones vinícoles d’Itàlia

En la zona del Nord, les regions de Piemont i Vèneto són les més destacades. Dins del Piemont, considerada la Borgonya italiana,  estan la meitat de les Denominacions d’Origen Controlades i Garantides. Alguns dels millors vins italians es produeixen aquí a partir de varietats locals com són la Nebbiolo, Dolcetto i Barbera. Els millors vins de Nebbiolo es troben al voltant de la localitat d’Alba, al sud-est de Torí, a la regió de Langhe. En ella es troben les zones de Barbaresco, al nord i Barolo al sud, anomenats el Rei i la Reina dels vins italians, per la intensitat de color i poder dels Barolo i la lleugeresa dels Barbaresco. El barbaresco sempre va ser un vi burgès i el barolo un vi noble. El principal cep blanc és l’aromàtica Moscatell blanca, de grans petits, amb la qual es fa un dels espumosos més famosos del món, l’Asti espumante DOCG.

 

vins italians
Vins de Piemont i Vèneto

El Vèneto és la regió vitícola italiana més variada i en ella s’elaboren nombrosos estils de vi. Té tres de les denominacions italianes més conegudes al món.  A Soave, les vinyes es troben a uns 250 m d’altitud, sobre vessants poc inclinats amb un ric sòl d’origen volcànic. La varietat principal és la Garganega (blanca). El soave clàssic és un vi sec, saborós, que presenta un color groc clar brillant, una acidesa agradable i aromes afruitats delicats, amb notes d’ametlla torrada. Valpolicella agrupa diferents estils de vi elaborats amb certs ceps com la Corvina, la Rondinella i la Molinara. El Valpolicella sol ser un vi lleuger i saborós, de color robí, amb una seductora aroma a raïm fresc, elaborat per beure’s jove. Molts dels productors de Valpolicella recorren al mètode del ripasso, que consisteix a trasbalsar el vi després de la fermentació per deixar-ho reposar sobre les lies del recioto de l’any anterior. El recioto són raïms seleccionats que s’assequen a l’aire en graners en el període entre la verema i gener. Els vins de ripasso són carnosos i concentrats, de color cirera fosc, aromes intenses, sabor a guinda i cert potencial de guarda. Bardolino DOC, amb la mateixa barreja de ceps que el Valpolicella (corvina, rondinella, molinara), però el bardolino és d’un estil més lleuger. De capa color cirera o robí, aquest vi té una bona acidesa i aroma a fruita.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *